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CONCURRENT OFFICER-IN-CHARGE, LEGAL 3ZRVICE

SUBJECT : LEGAL OPINION ON THE S$TUDY LEAVE AVAILAIENT OF
CONTRACTUAL AND CASUAL EMPLOYEES

DATE : 23 JULY 2024

This pertains to your Memorandum’® seeking clarification from the Legal Service (LS}
as to the possible issuance of an interna oolicy allowing contractual and casual
employees to avail of the study leave, similar to that granted to permanent and
coterminous employees.

You aiso referred to us the following documents
1. Letter from DSWD dated 18 July 2018;
2. Latter from the Civil Service Commission (CSC) dated 18 November 20158, and
3. Administrative Order (AQO) No. 16, s. 2018 or the Enhanced Guidel'nes on
Educational Support for DSWD Employees.

In this regard, please consider our comments below.

CSC Memorandum Circular (MC) No. 21. series of 2004, or the "Amendmentto Sestion
68 of CS5C MC No. 14, s. 1999 relative to the Guidelines on Study Leave”, states that

"1. The study leave is a time-off from work not exceeding six (6) months with pay
for qualified officials and employees to help them prepare for therr bar or beard
examinations or complele their master's degree. For completion of masters
degree, the study leave shall not exceed four (4) morths
XXX XXX

Il. 7. The employee must have a permanent appointment. However as the
purpose of granting a study leave is to develop a critical mass of competent and
efficient employees which will redound to the improvement of the agency's
delivery of pubiic services, employees with coterminous appointment may be
allowed to avail of the study leave xxx"

Furthermore, the 2018 Revised Omnibus Ruies on Appointments and Other Himan
Resource Actions classified and defined the employment statuses as follows:

"Sec. 9. Employment Status. The employment status in the civil service shail
be determined by the appoiniment issued, which can be any of the following:

' Annex "A” — Memorandum from the HRMDS
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a.) Permanent - an appointment issued fo a person who meets all the
qualification requirements of the position to which he/she is being
appointed to, including the appropriate eligibility, in accordance with
the provisions of law, rules and standards promulgated in pursuance
thereof.

XXX XXX

d.) Coterminous — an appointment issued to a person whose tenure is
limited to a period specified by law or whose continuity in the service
is based on the trust and confidence of the appointing officer/authority
or of the head of the organizational unit where assigned.

XXX XXX
f.) Contractual — an appointment issued to a person whose employment
in the government is in accordance with a special contract to undertake
local or foreign-assisted projects or a specific work or job requiring
special or technical skills not available in the employing agency, to be
accomplished within a specific period. This includes appointments to
positions that are co-existent with the duration of a particular project
based on the agency’s Staffing Pattern as approved by the DBM or the
GCG.

Contractual appointments are limited to one year, but may be
renewed every year, based on performance, until the completion of the
project or specific work. However, if the performance of the appointee is
below satisfactory or where the funds have become insufficient or
unavailable, the appointing officer/authority may terminate the services
of, or replace, the appointee after giving the latter a notice at least 30
days prior to the date of termination of appointment.
XXX XXX

g.) Casual — an appointment issued only for essential and necessary
services where there are not enough regular staff to meet the demands
of the service and for emergency cases and intermittent period not to
exceed one year.

Under the maxim “expressio unius est exclusio alterius” which translates into “the
express mention of one thing excludes all others”, when a statute includes a list of
specific items, that list is presumed to be exclusive, thus, the statute in question applies
only to the listed items and not to others. Applying the said maxim, Item 1.7 of Section
68 of the CSC MC only mentioned “permanent” and “coterminous” appointments
who may be allowed to avail of the study leave. If the CSC intended that other
type of appointments be allowed to avail the same benefit, it should have also
included “contractual” and “casual” appointments in its policy. But the CSC did
not. As the central personnel agency of the government, it limited the employees
who may be allowed to avail of the study leave.

It is, thus, our considered view that contractual and casual employees are not qualified
to avail of study leave contemplated under CSC MC No. 21, s. 2004 given that the
period of their employments cannot exceed more than one year, albeit renewable
which has no assurance of permanency. A study leave can be granted for a period
maximum of six (6) months, and depending on the period of study leave granted, the
official or employee shall render in full the service obligation for a minimum period of
six months up to a maximum of two years.
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In view of the foregoing, LS respectfully submits that contraciual and ceoual
employees cannat avail of the study lezve hesause only prrimanertand . ifiad
coterminous employees are entitied under the existing CSC policias, narticularly
CSC MC 21, 5. 2004. The provisions given by the CSC MC is clea~ a- ¢ frae from
ambiguity, hence, we do not need o make any interpretations, more so, beyong v/hat
was included in the enumerations prcvided

Please be informed that the foregoing legal opinion is based sclely on the n*ziration
nrovided by your office, and may vary based on additional information or decument/s
or when the facts are changed or elaborated.

Kindly fill out the atiached Customer Feedback Form and return the same < the Leyal
Service.

Far. yourconsideration. Thank  ou.
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